15 Kas 2023

2023-2024 Güz Yarıyılı Atatürk İlke ve İnkılap Tarihi Vize Sınavı Öğrenci Yönergesi

Sevgili öğrencilerimiz,

Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi- (Ataturk’s Principles and History of Turkish Revolution) (AİTT201, AİTT101, HIS101) ile Türk Dili-I (TÜR101, TÜR103) dersi  vize sınavlarınız (Eğitim Fakültesi hariç) üniversitemizin öğrenme yönetim sistemi üzerinden vize takviminizde belirtilen gün ve saatte üniversitemizin ilgili laboratuvarlarında gözetim altında gerçekleşecektir.

Sınava nasıl giriş yapacağım?

Sınavınıza, vize takviminizde belirtilen gün, yer ve saatte üniversitemizin ilgili laboratuvarlarındaki bilgisayarlardan oys.hku.edu.tr adresi üzerinden kullanıcı adı ve şifreniz ile giriş yapabilirsiniz. Hasan Kalyoncu Üniversitesi Öğrenme Yönetim sistemi Sınav Modülü kullanım kılavuzuna  https://uzom.hku.edu.tr/wp-content/uploads/2020/11/sinav-ogrenciler-icin.pdf bağlantı adresinden ulaşabilirsiniz.

Sınav süresi, kapsamı ve kuralları

  • Sınavınıza öğrenci kimliği ve kimlik belgeniz ile birlikte girmeniz zorunludur. Kimlik belgeleri olmayan veya eksik olan öğrenciler, sınava alınmayacaktır.
  • İlgili gün ve saat süresince sınav takviminde belirtilen laboratuvarda sınava girmeyen öğrencilerin sınavları geçersiz sayılacaktır.
  • Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi ile Türk Dili vize sınavları, çoktan seçmeli 20 sorudan oluşmaktadır ve süresi 25 dakikadır.
  • Vize sınavları için yalnızca bir uygulama hakkınız vardır.
  • Üniversitemizin uzaktan öğrenme yönetim sisteminden kaynaklanan sebeplerle sınav esnasında teknik sorun yaşayan veya söz konusu teknik sorunlar nedeniyle sınavını tamamlayamayan öğrenciler ekinde destekleyici bilgileri sundukları konu hakkındaki gerekçelerini, ilgili sınavın yapıldığı günden sonraki ilk iş gününün mesai saati bitimine kadar ilgili dekanlığa/müdürlüğe teslim etmelidirler.
  • Sınav esnasında üniversitemizin uzaktan öğrenme yönetim sisteminden kaynaklı teknik bir sorun yaşamanız durumunda, sorunun çözülmesi için anında ilgili sınav gözetmenine durumu iletmeniz önem arz etmektedir.
  • Sınava giren tüm öğrencilerin sınav imza formuna imza atmış olmaları gerekmektedir. Sınav tamamlandığında, imza listesinde ismi ve imzası olmayan öğrencinin sınavı geçersiz sayılacaktır.

 

Sınavlarınızda teknik problem yaşamamanız için dikkat edilmesi gereken hususlar ve öneriler

Çevrimiçi sınavlarınızda yaşanabilecek teknik problemleri önlemek için aşağıda yer alan önerileri dikkate alabilirsiniz.

  • Çevrimiçi sınav öncesinde OYS sistemine kullanıcı adı ve şifrenizle giriş yapıp yapamadığınızı kontrol etmeniz tavsiye edilir. OYS şifreniz ile OBS şifreniz aynıdır. Eğer giremiyorsanız öğrenci işlerine başvurarak OBS şifrenizi sıfırlamanız gerekmektedir. Bu süreç zaman alacağı için bu işlemi sınavlarınız başlamadan önceki günlerde yapmanız tavsiye edilir.
  • Çevrimiçi sınav öncesinde OBS sisteminize giriş yaparak OBS sisteminizde yer alan tüm derslerin OYS sisteminizde de görünüp görünmediğini kontrol ediniz. Eğer dersi göremiyorsanız ilgili dersin OYS sisteminize eklenmesi için bölümünüze başvurmalısınız. Bu süreç zaman alacağı için bu işlemi sınavlarınız başlamadan önceki günlerde yapmanız tavsiye edilir.
  • Çevrimiçi sınavınızı başlatma butonuna bastıktan sonra geri sayım sayacı devreye girecek ve sınavınız bu sayaç sıfırlandığında başlayacaktır. Bu şekilde sistemdeki yığılmaları engellemiş ve olası donma problemlerinin önüne geçmiş olabilirsiniz.
  • Çevrimiçi Sınavınızı tamamlamadan önce internet bağlantınızın kopması halinde, sınavı tamamlamadan sistemden çıkış yapmış olursunuz. Bu sorunu önlemek için, tablet, cep telefonu vb. araçları alternatif olarak yanınızda bulundurunuz. Ve farklı internet bağlantısı alternatifinizin de olmasına dikkat ediniz.
  • Çevrimiçi sınavınızı tamamladıktan sonra, sistemde sınavınızın tamamlanıp tamamlanmadığına ilişkin bir bildirim göreceksiniz. Bu şekilde, sınavınızın başarıyla tamamlanıp tamamlanmadığını kontrol edebilirsiniz.
  • Çoktan seçmeli çevrimiçi sınavlarınızda sonraki soruya geçememe, soruyu işaretleyememe, soruyu görememe gibi sorunlar ile dosya yüklemeli sınavlarda dosyayı yükleme sırasında sistemin donması veya dosyanın yüklenememesi gibi sorunlar sizin internet servis sağlayıcınızdan veya sunuculardan kaynaklı internet bağlantı problemi yaşadığınızı gösterir. Bu durumda sınav gözetmeninin kontrolünde alternatif bir cihaz yoluyla internete yeniden bağlanıp, bağlantı probleminizi çözerek sınava kaldığınız yerden devam etmeyi deneyebilirsiniz.
  • Çevrimiçi sınavınızı tamamladıktan sonra, sistemde sınavınızın tamamlanıp tamamlanmadığına ilişkin bir bildirim göreceksiniz. Bu şekilde, sınavınızın başarıyla tamamlanıp tamamlanmadığını kontrol edebilirsiniz.
  • Çevrimiçi sınavınız esnasında sonraki soruya geçememe, soruyu işaretleyememe, soruyu görememe vb teknik sorunlar yaşamanız durumunda sınavı bitir butonuna basmadan tarayıcıyı kapatıp, yeniden OYS sistemi üzerinden sınavı başlatmayı deneyebilirsiniz.

 

Sınavlarınızda başarılar dileriz.

Hasan Kalyoncu Üniversitesi

Ortak Dersler Koordinatörlüğü